TOBAT SAMEMEH HANEUEUL


Alkisah aya hiji désa kacamatan madesu anu ngaranna désa sukajudi. Naha dingaranan désa sukajudi? alatan dmasarna désa éta dicicingan ku sawatara nonoman anu resep maén judi. Nonoman éta ngaranna Pengki. Manéhna anak ti Ibu Umah sarta Bapa Ujang. Kabangoran Pengki jeung babaturanana emang geus nyieun resah warga sakampung. Ti maén judi, kartu, togel komo nepi ka mabok-mabokan. Warga sakampung salempang anank-anaknya kapengaruh ku pergaulan si Pengki éta.

Angin ngahareos jandela-jandela warung Bu Dede. Pengki sarta babaturanana keur asik kalayan lihai maenkeun kartu-kartu remi maranéhanana.

Pengki, ijonk, sarta dadang pohara asik jeung kaulinan maénna. Ujug-ujug ti kejauhan Nining datang nuju warung Bu Dede pikeun meuli hiji hal. Saha da anu henteu weruh Nining? Nining nyaéta kembang désa anu pohara geulis sarta solehah di kampung SUKAJUDI. Manéhna kaceluk di golongan désana. Loba lalaki anu hayang ngalamarna tapi sok ditampik. Alesanna kembang désa ieu hayang menamatkan atikanana tiheula saméméh manéhna nikah.

Tangtu waé Pengki sarta babaturanana ngagoda si Nining anu keur nangtung di hareup warung Bu Dede.

“neng beuki poé eneng beuki geulis waé…” saut ijonk.

Pengki sarta babaturanana ogé seuri ceuceuleukeuteukan. Nining ogé nganteupkeun Pengki sarta babaturanana. Nining nempo Pengki sarta babaturanana keur asik maén judi sarta mabok-mabokan. Sanggeus Nining narima belanjaan ti Bu Dede, tangtu waé Nining ogé langsung indit ka imah Pak RT pikeun ngalaporkeun naon anu geus dipigawé Pengki sarta babaturanana di warung Bu Dede.

Henteu lila saterusna Pak RT, Ibu Umah, Bapa Ujang reujeung masarakat kampung ogé ngabrul datang ka warung Bu Dede pikeun nempo naha bener naon anu disebutkeun Nining yén Pengki sarta baturna keur maen judi sarta mabok-mabokan. Sarta tétéla emang bener.

“Aduh Pengki aya naon kalayan maneh? Naha manéh mabok-mabokan kawas ieu?” ceurik Bu Umah, indungna Pengki.

“Éh mak! kuring pan geus ngomong panggil kuring Franky! lain Pengki!”

“Heh dasar anak doraka manéh Pengki! Geus sababaraha-kali bapa ngomong ulah kungsi maneh maén judi sarta mabok-mabokan deui! Henteu karunya manéh nempo Bapa jeung emak? Duit béak ngan pikeun ngabiayaan manéh mabok-mabokan! dasar anak doraka!” carekk Pak Ujang bari hayang nampiling Pengki tapi kaburu ditahan ku Pak RT.

“Pak pak geus… masalah ieu ulah di pungkaskeun kalayan ku kakerasan. Hayu urang carioskeun lalaunan jeung budak ieu.”

“Pak RT! Diomongkeun kumaha deui? urang geus mindeng sakali mere tetelah tapi tetep waé henteu ngahasilkeun nanaon.” ceuk salah sahiji warga.

“Enya Pak! budak ieu emang geus ngahariwangkeun warga. Kudu urang bawa ka kantor pulisi!”

“Aduuh… ulah ka kantor pulisi Pak RT… hampura.. hampura..” ceuk Pengki watir.
Alatan watir ka Pengki sarta ogé kolotna, ahirna masarakat mikeun Pengki ka kolotna.

isukna Pengki nongkrong deui di warung Bu Dede. Tuluy datang si Dadang jeung beungeut anu hanjelu.

“kunaon manéh Dang?”

“aing sedih pengki…

“nah pan aing geus mere nyaho ka maneh. Panggil aing Franky. Hanjelu kunaon maneh Dang? ”

“emak kuring maot ki… kuring hanjelu pisan, kuring hanjakal sabot emak kuring maot kuring henteu aya didinya.. kuring kalahkah riweuh mabok-mabokan. kuring hanjakal pisan pengki..” waler Dadang bari ceurik.

Pengki ngan cicing ngadéngé omongan Dadang.

“Pokona Pengki manéh ulah nepi ka kawas kuring. Leuwih hadé manéh geura-giru tobat saméméh telat.”
Saatos ngadenge si Dadang, Pengki langsung weh uih. Manehna langsung menta hampura ka emak jeung Bapakna yen salami ieu manehna ngan bisa nyusahkeun sepuhna. Ayeuna Pengki tobat. Manehna moal-moal deui maen judi jeung mabok-mabokan deui.

Ku : Ari Dwi Hidayanti (Ridhiy)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s